Dags att variera mera

Stina Leire är marknadschef på vår foodserviceverksamhet och jobbar mycket med offentliga kunder som bland annat skola och förskola. Här är ett viktigt uppdrag att bidra till ett klimatklokt kök med varierande proteiner och måltider. Hon berättar om varför klimatberäkningar blivit ett hygienkrav, men också hur det endast är en liten del av hela bilden:

Vi behöver lära oss att äta på ett nytt sätt. I en tid där allt varit så lättillgängligt har vi tappat kopplingen till värdet i maten. Det handlar om att använda råvarorna på ett varsamt sätt och inte använda mer än vad vi behöver, men också att hitta nya sätt att använda dem på. Det här är något vi vill inspirera till genom att erbjuda varierande proteiner och sätt att skapa måltider på för att både minska matsvinn och minska koldioxidutsläpp.

Därför klimatberäknar vi
Många av våra kunder har som krav att dokumentera måltidernas klimatavtryck. Därför erbjuder vi klimatberäknande produkter och måltider för att underlätta för våra kunder. Genom att vi då erbjuder en kycklingmiddagskorv med morot kan vi tydligt visa på vad koldioxidutsläppet är jämfört med en vanlig middagskorv i fläsk och inspirera våra kunder till att variera mellan olika proteinkällor för att i längden minska sitt avtryck.

Den offentliga sidan har länge jobbat aktivt med att bli mer hållbara och har det på agendan i sin dagliga styrning. Vi kan med våra klimatberäkningar och recept hjälpa dem på resan.

Mer fokus på hybridformat
Vi har idag ett stort fokus på kyckling som är ett klimatsmart protein, vi börjar även introducera mer hybridprodukter som vår färsbiff med nöt och kyckling eller den tidigare nämnda middagskorven. Jag tror och hoppas att intresset för hybridprodukter kommer att öka framöver, allt behöver inte vara svart eller vitt utan vi kan faktiskt äta smartare och godare i hybridformat. Vi kommer fortsätta utforska det här området − förnya recept, byta ut ingredienser och smyga in mer baljväxter och grönt. På sikt kan denna variation bli ”den nya smaken”. Konsten ligger i att variera rätter utan att den som äter det märker det.

Vi måste tänka hållbart genom hela kedjan
Vi erbjuder självklart en hel del vegetariska produkter också, bland annat vår Ärtfalafel, en falafel på gula ärtor. Gula ärtor är en råvara vi har gott om här i Sverige till skillnad från kikärtor som behöver importeras. En stor del av hela Atrias hållbarhetsarbete handlar självklart om mycket mer än den färdiga produkten, det är allt från vilka råvaror vi väljer att använda, till hur vi förpackar och transporterar våra produkter, samt hur vi effektiviserar vår energianvändning och minskar vårt matsvinn i produktion.

Jag är säker på att vi tillsammans med våra kunder kan jobba mot en hållbar framtid. Det är ett arbete som sker hela tiden och det krävs att alla bidrar med sin del. Fortsätt variera mera!