"Alla kan göra något"

 

Daniel Magnusson är platschef i Sölvesborg, och förutom det övergripande ansvaret för vår produktion har han även ansvar för vårt hållbarhetsarbete på anläggningen. Daniel berättar om arbetet för att bli mer energieffektiva:

 

Vi jobbar stenhårt med vårt miljö- och energiarbete. Vi kommer fortsätta att växa och få en näst intill fördubbling av produktionsvolym fram till 2030. Ska vi producera en sådan volym finns det krav från länsstyrelsen som måste uppfyllas. Utöver det jobbar vi mot våra egna uppsatta mål på anläggningen. Vi har en miljögrupp här i Sölvesborg som träffas en gång i månanden för att följa upp våra mål och sätta in åtgärder.

 

Alla kan göra något
Jag har ett övergripande ansvar att hålla oss uppdaterade och sprida vidare engagemanget för miljön till alla medarbetare. Även ute på golvet kan vi påverka, det kan vara en simpel sak som att inte låta en kran stå och droppa, därför är det viktigt att se till att alla bryr sig och vill vara med på resan. Har vi inte hållbarhet högst upp agendan har jag svårt att se att vi kommer finnas kvar i framtiden.

 

Så blir vi energieffektiva
I produktion jobbar vi mycket med PE; Production Excellence. Det handlar om att effektivisera vår produktion så att vi kan skapa mer produkter på samma mängd energi och eventuellt under kortare tid, på så sätt kan vi stänga av linjerna tidigare och spara ytterligare energi. Så; ökar vi vår kapacitet, minskar vi vår förbrukning.

 

Stor minskning av vår vattenförbrukning
Även vatten är en energislukande vara och jag är mycket stolt över framstegen vi gjort här. Vi har dragit ner vår vattenförbrukning med 400 kubikmeter vatten i veckan, det är alltså cirka 20 000 kubikmeter per år. Det har vi bland annat lyckats med genom att effektivisera vår tillverkningsprocess, istället för att endast använda vatten i processen, exempelvis vid kylning av kyckling så blandar vi nu vatten och luft så att en dimma bildas vilket har en bättre kylande effekt. Vi ser även till att återanvända det vatten som används för kylning av förpackningsmaskiner och vi har optimerat våra städrutiner som lett till besparingar.

 

Fossilfri drift
I december avvecklades den oljepanna vi har haft kvar i drift och byttes ut till en energisnål uppvärmning med luftvärmepump. Vi har kvar oljepannor som backup, men har alltså inte några aktiva oljepannor och därmed en helt fossilfri drift.

Jag är otroligt stolt över den resan vi gjort och fortsätter göra. Det är ett pågående arbete som aldrig tar slut, man kan inte vända allt på en dag men det gäller att hitta de där små tingen som gör skillnad och jobba med förbättringar hela tiden. Rätt så klyschigt men sant: Fortsätt plocka tior, till slut når du miljonen. Det stora finns i det lilla.