Tio guldmedaljer i Chark-SM

Atria belönades med guldmedalj för tio produkter från bland annat Lithells, Lönneberga och Sibylla i Chark-SM. 

Chark-SM är charkuteribranschen största mötesplats som äger rum vartannat år. Där utses de allra bästa svensktillverkade charkprodukterna. Tävlingen är öppen för charkuterier och numera även vego, lakto-ovo vegetarisk eller veganska produkter.

Så går tävlingen till
Produkter av yppersta kvalitet belönas med guldmedalj och av dem utses en Svensk Mästare i 18 olika klasser. Produkter som fått poängavdrag vid bedömningen får silver- eller bronsmedalj och produkter som inte är av tillräckligt bra kvalitet får ingen kvalitetsstämpel.

Under två dagar har över 40 domare bedömt tävlingsbidragen i forskningsinstitutet Rise provkök i Göteborg. Omkring 650 produkter inom totalt 18 klasser bedömdes — 17 klasser för svensk chark samt en klass för vego, lakto-ovo vegetarisk eller veganska produkter som är tillverkade i Sverige och säljs på den svenska marknaden.

Smak, arom, konsistens, utseende och struktur är några av parametrarna som domarna tar in i bedömningen. Juryn bestod av yrkespersoner från charkindustrin, samt matkunniga från konsumentsidan, handeln och Från Sverige-märkningen. Vinnarna presenterades under Chark-SM-dagens bankett den 27 oktober i Eriksbergshallen i Göteborg.

Atrias produkter med guldmedalj:

  • Klass 4, Kokta helköttsprodukter, Lithells Kamben BBQ och Lithells Nötpastrami
  • Klass 5, Rökta helköttsprodukter, Lönneberga Basturökt skinka
  • Klass 8, Milt kryddade korvar, Lönneberga Kycklingkorv Mejeriets, Sibylla Cheesy Cheese och Sibylla Ost & Baconkorv
  • Klass 9, Starkt kryddade korvar, Sibylla Cheddar & Chili och Sibylla Chicken Chorizo
  • Klass 11, Isterband, Charkdelikatesser/Lithells Gammaldags Isterband
  • Fristående guldmedalj (bedömdes ej i någon klass) Pastejköket/Lönneberga Bredbar vegetarisk pastej