En perfect match efter lyckat samarbete i Sölvesborg

Atria Sweden och Astar inledde under våren ett utbildningssamarbete med inriktning styck- och uppfödning. Målet med projektet var att förena företagets personalbehov med potentialen i den numera stigande arbetslösheten, vilket också lyckades.

Det är svårt att hitta personal till slakteri och styckning i Sverige. Stora pensionsavgångar och få utbildningar inom kött och chark har lett till brist på arbetskraft inom branschen. Därför inledde Atria Sweden och utbildningsleverantören Astar ett samarbete för att rekrytera personal till Atrias anläggning Sölvesborg. Målet var att kunna erbjuda anställning i företaget när utbildningen var genomförd vilket också uppfylldes. Under förra veckan gjorde åtta nya kollegor sin första arbetsdag på fabriken. 

Astar.jpg2.jpg

– Arbetslösheten stiger samtidigt som vi på Atria har högtryck och letar efter kvalificerad personal. Vi vill ta vara på den här möjligheten och matcha möjliga nya medarbetare med vårt behov av mer personal, säger Rebecca Olofsson, HR-koordinator på Atria i Sölvesborg.

Atria Sweden har tillsammans med Astar skapat de bästa förutsättningarna för en lyckad arbetspraktik genom en ny styck- och uppfödningsutbildning inom fågel. Upplägget har fördelats med 30 procent undervisning hos Astar och 70 procent praktisk APL-utbildning på Atrias anläggning i Sölvesborg. Deltagarna har fått lära sig om uppfödning, slakt, styckning och packning. De har också tagit slaktkompetensbeviset 1099–2009 och är nu godkända enligt Jordbruksverket.

– Livsmedelsbranschen är fantastisk – och på uppgång. Svenskarna äter kyckling som aldrig förr och personalbehovet kommer att fortsätta framöver. Vi har ett samhällsansvar och känner en stark vilja att samtidigt göra vad vi kan för att skapa arbetstillfällen här i Sölvesborg, säger Rebecca Olofsson.